JSport.ro
Source: Wikimedia
Source: Wikimedia

Spiritul competitiv este ceea ce face să ticăie inimile marilor sportivi. Când vrei “o carieră în sport”, sau pur și simplu visezi la sumele amețitoare câștigate de marii atleți, poți ajunge departe, dar nu în top. Pentru a fi cel mai bun din lume la un moment dat e nevoie de ceva în plus, ceva ce puțini au: dorința fierbinte de a câștiga. Indiferent de domeniul în care activează, un campion pursânge consideră locul 2 o înfrângere chiar daca acesta înseamnă argint, bani, faimă sau carieră. El vrea cu totul altceva: nimeni din lume să nu fie mai bun în momentul acela. Pentru el diferența între locul 1 și 2 este uriașă iar între celelalte locuri nu există. Acest gând îl trezeste dimineața mai devreme decât restul lumii și îl scoate afară la alergare. Cu acest gând rămâne ultimul în sală și continuă să repete până când alții ar înnebuni aceeași mișcare, același salt, același truc. De mii și sute de mii și milioane de ori.

Această dorință de a câștiga este fundația vieții lor și înafara terenului sau a pistei. Viețile private ale marilor campioni sunt marcate de același spirit competitiv. Chiar și când se relaxează, ei încearcă să concureze. Unii incearcă sporturi extreme, alții joacă poker împotriva marilor profesioniști, unii pariază, alții joacă jocuri de cazinou. Majoritatea refuză să-și petreacă weekendurile urmărind seriale sau plimbându-se prin parc. Valul de adrenalină pe care îl simt în competiții trebuie să curga în continuare.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

De pildă, Michael Phelps, cel mai medaliat olimpic din toate timpurile, este pasionat de poker. El participa de câțiva ani în turnee mari, învingându-și neastâmpărul pentru a rezista pe un scaun ore în șir filând cele doua cărți magice.

Nici Tiger Woods nu este străin de lumea jocurilor. El este gazda unui turneu caritabil anual pe care îl organizează și îl joacă aproape cu aceeași pasiune cu care lovește bila de golf.

Jocurile de cazinou sunt și acestea un teren de distracție foarte frecventat de marii performeri. Și nu de azi de ieri. O galerie ilustră de nume din istorie și-au găsit în aceste jocuri un mod constant de a-și ocupa puținul timp liber între campanii sau lungile ore de creație.

Fotbalistul Max Kruse, tenismanul Boris Becker sau baschetbalistul Michael Jordan, printre mulți alții și-au încercat abilitățile și intuiția în domeniul pariurilor de orice fel, de la poker sau sport până la cazino sau pur și simplu la “prop-bets” (pariuri între prieteni, puse pe performanțe inedite sau pur și simplu nostime).

După cum se poate bănui, aceste obiceiuri nu au legătură cu dorința de a câștiga bani. Marii sportivi au suficienți bani încât să nu conteze un câștig modest în urma unei sesiuni de joc sau a unui pariu reușit. Ceea ce îi activează este un sentiment pe care noi, majoritatea oamenilor de rând, nu-l vom putea înțelege niciodată deoarece nu ne-a fost dat să-l trăim: momentul suprem, când ai câștigat tot ce se putea câștiga. Revărsarea în sistem, în momentul victoriei, a celui mai plăcut și sănătos neurotransmițător, dopamina, este rezervată doar celor care primesc recompensa maximă, iar atleții – și în general oamenii de mare performanță – care au încercat această senzatie îi cunosc efectele mai bine decât oricine.

Evident, momentul de grație care nu se poate compara cu nimic nu e acasă, în sala de poker sau la cazinou. E tot pe terenul de sport indiferent care ar fi acela. Noi ca spectatori gustăm indirect din fericirea celui care câștigă, însă e bine să avem fiecare terenul nostru personal în care, dincolo de pasiunea pentru sporturi, să încercăm necontenit să excelăm.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.