JSport.ro

De ce să înveți să joci șah?

Este un motiv pentru faptul că șahul mai este supranumit și jocul regilor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că acum câteva sute de ani era un joc practicat doar de către nobilime.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Unul dintre cele mai vechi jocuri de strategie, despre care a scris și Edmund Hoyle, scriitor englez, cunoscut ca fiind și creatorul jocului de cărți whist. Și totuși ne putem întreba de ce a beneficiat șahul de o atenție atât de mare din partea unor personaje atât de importante. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că șahul necesită anumite abilități, gândire critică și capabilitatea de a anticipa. Astăzi, oricine poate juca șah, de aceea toți pot beneficia de avantajele acestuia.

Foarte multă gândire este necesară atunci când este vorba de șah. Pentru a fi capabil să câștigi un joc de șah, trebuie să fii capabil să anticipezi mișcările oponentului, să ții evidența tuturor pieselor de pe tablă și să îți execuți strategia pentru a captura și prinde în șah-mat regele adversarului. Această gândire critică poate fi utilă și în viața de zi cu zi, de vreme ce putem avea o anumită experiență din jocul de șah. După câteva luni de jucat șah în mod constant, se poate observa o mai bună capacitate de a rezolva problemele din viața reală.

De asemenea, șahul este un joc care solicită ambele părți ale creierului. Un studiu realizat în Germania arată că atât începătorii cât și experții șahiști aveau o capabilitate mai ridicată de a recunoaște anumite forme geometrice. Cercetătorii se așteptau ca partea stângă a creierului, responsabilă cu gândirea logică și critică, să fie mult mai activă. Ceea ce au descoperit a fost că jucătorii experți de șah își foloseau ambele părți ale creierului, ceea ce îmbunătățea performanțele. Folosind ambele părți ale creierului, creativitatea umană poate crește considerabil.

Foarte importantă este și îmbunătățirea concentrării ce poate fi observată la jucătorii de șah. Nu poți câștiga un meci cu trei sau patru mutări, durează mai mult de atât. De aceea, jucătorii de șah sunt nevoiți să rămână concentrați pe o perioadă mai lungă de timp, până când jocul se termină. Datorită unei proprietăți pe care noi oamenii o posedăm, numită neuroplasticitate, pe măsură ce desfășurăm anumite activități în mod constant, se creează conexiuni neuronale la nivelul creierului, care ne permit să desfășurăm acele activități cu o mai mare ușurință. În mod tradițional, căpătăm experiență sau devine obișnuință să le facem.

Ultima dar nu cea din urmă abilitate pe care o pot dobândi jucătorii de șah este aceea de a putea planifica viitorul și a dezvolta viziune asupra viitorului. La șah, trebuie să anticipezi mișcări viitoare ale oponentului, dar și mișcările pe care le vei face tu. Această sarcină mentală nu este ușor de stăpânit și necesită mult exercițiu.

Acestea fiind spuse, jocul de șah poate îmbunătății numeroase aspecte personale ce își pot pune amprenta asupra performanțelor pe care le putem avea și în viața de zi cu zi. Este un joc potrivit pentru persoanele care preferă liniștea și activitățile ce solicită la nivel mental.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.