JSport.ro

Primăria Sibiu a publicat azi noi date despre reconstrucția Stadionului Municipal împreună cu un video 3D al viitoarei arene a Municipiului. Informațiile sunt mult diferite de cele prezentate acum un an când s-a lansat prima etapă de modernizare. 

Dacă în primăvara lui 2018 costurile erau estimate la 72,3 de milioane de lei (aproximativ 15,4 milioane de euro) pentru 19 000 de locuri, acum stadionul va avea doar 12 363 de locuri și se estimează un cost final de 185 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro). La acestea se adaugă 13 milioane de lei, cât au costat lucrările din primele două faze ale proiectului.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani

Modernizarea stadionului este considerată de administrația sibiană cea mai mare investiție din oraș din ultimii 30 de ani. Toate tribunele vor fi acoperite, se va construi o nouă tribună oficială pe locul fostei tribune a II-a iar Peluza Sud va fi diferită de Peluza Nord din pricina caselor aflate în vecinătate care nu permit înălțarea etajului II. Se vor reface vestiarele, sala de box și sala de atletism de sub Tribuna I și se vor crea noi spații de alimentație publică.

Un detaliu interesant de arhitectură este acoperișul Tribunei I care a fost păstrată și reabilitată în ultimele luni. Peste tribună va fi construit un nou acoperiș, în oglindă cu cel al noii ”oficiale” și care va acoperi actualul acoperiș din beton al vechii tribune (foto dreapta).

Prima fază de modernizare a ”Municipalului” a însemnat reabilitarea Tribunei I, a peluzei cu vestiare, a pistei de atletism și a gardului de împrejmuire a acesteia, precum și demolarea tribunelor degradate. Lucrările trebuiau încheiate în toamna anului 2018 dar s-au finalizat 6 luni mai târziu fără reabilitarea peluzei cu vestiarele.

Sibiul va putea găzdui meciuri ale echipei naționale sau din competiții europene

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a precizat pe pagina oficială a Primăriei că noul stadion va fi la standarde UEFA ridicate:

“După ce am ajuns foarte aproape de finalizarea modernizării străzilor din cartierele vechi ale orașului, după ce am înaintat mult cu modernizarea cartierelor de blocuri în care nu s-a investit de când au fost ele construite, după ce am creat câteva spații noi pentru agrement și sport, a venit acum rândul Stadionului Municipal. Este cea mai mare investiție inițiată de Primăria Sibiu în ultimii treizeci de ani și a fost demarată în concordanță cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Sibiului. Vom aduce Stadionul la standardele UEFA și vom oferi astfel posibilitatea pentru ca la Sibiu să se joace meciuri naționale și europene în cele mai bune condiții.”, primarul Astrid Fodor.

Perla anului: ”Finala Champions League la Sibiu”

În conferința de presă de ieri de la sediul Primăriei, proiectul a fost prezentat cu mare fast și din prea mult zel s-a născut perla anului în fotbalul sibian. Publicația TurnulSfatului.ro a relatat un dialog spumos dintre consilierul Adrian Bibu și managerul de proiect al firmei care a proiectat stadionul, Cezar Șerban. Trecând peste asocieri, total nepotrivite, cu stadionul echipei FC Barcelona (arenă cu 99 000 de locuri), Șerban a ținut să menționeze că noua arenă din Sibiu va putea găzdui și o finală Champions League. Fără alte discuții despre infrastructura orașului, ar fi de spus doar că niciodată UEFA nu a organizat o finala Champions League pe un stadion mai mic de 60 000 de locuri.

Păreri împărțite

După anunțul de azi, opiniile sibienilor s-au împărțit. Dacă unii s-au rezumat la clasicul ”e bine că se face”, o parte dintre cei care au comentat pe pagina de facebook a Primăriei prezintă opinii divergente. Cele mai multe fac referire la costul lucrărilor și la capacitatea noii arene, redusă simțitor față de cea a vechiului stadion (18-20 000 de locuri) și care se apropie mai mult de capacitatea Polivalentei din Cluj.

”Doar 12,363 locuri pai Sibiu e Tg jiu Pff de la 18,000 la 12000 vai de capu nostru”, este comentariu lui Eduard Hening pe pagina de facebook a Primăriei.

”8100 de locuri cu 39 mil de euro ? Asta este de DNA !!!! Stadion construit de la 0 cu 20000 de locuri 25 mil de euro in Italia”, a fost opinia mult mai virulentă a lui Ovidiu Dacian Olar, care a atașat și un link spre noua arenă a lui Empoli, în Italia.

Mai optimist a fost Vasile Craciun, pe aceeași pagină a Primăriei: ”Doar cu rabdare putem avea asa ceva”.

(Ne cerem scuze pentru greșelile gramaticale ale utilizatorilor facebook, opiniilor lor au fost redactate în original)

foto: captură video

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.