JSport.ro

Anul 1988 a readus sibienilor plăcerea de a vedea pe ”Municipal” meciuri din prima divizie a țării după o pauză de 39 de ani. După două sezoane consecutive pe prima scenă, cel mai vechi club al orașului, Șoimii Sibiu retrograda în 1931 și reușea să revină pentru o singură dată, în 1951. De atunci au fost ani și ani încheiați pe locul… 2 în Divizia B.

Înființat în 1982, Inter Sibiu a jucat 4 ani în Diviziile D și C, a promovat în 1986 în Divizia B iar doi ani mai târziu reușea urcarea pe prima scenă. Pagina de facebook Sporteri Inter Sibiu readuce în memorie un articol din luna octombrie 1988 a revistei ”Sport” în care ”bleo-albaștrii” au avut rezervate două pagini. Mai jos, articolul:

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

„Inter Sibiu are o bibliografie scurtă dar bogată: acum 6 ani juca în campionatul județean, acum evoluează pe prima scenă a fotbalului nostru! O curbă ascendentă, trebuie să recunoaștem, extrem de îndrăzneață în graficul unei echipe, vizibilă, însă, cu ochiul liber, abia de la 1 august 1986, data de naștere a Fotbal Clubului Inter Sibiu, după intrarea, odată cu promovarea în B, în casa „Fotbal Clubului” orășenesc părăsită de Șoimii, odată cu retrogradarea în B. Rocada provocată de simpla coincidență în timp a performanței unei echipe, intersectată de contraperformanța alteia, s-a dovedit fructuoasă, căci, după un stagiu de numai doi ani în eșalonul secund, FC Inter a reabilitat complet fotbalul sibian, urcându-l, după 39 de ani de absență, din nou pe culmile primei divizii.

O scurtă radiografiere a traseului de B. 1986-87: „tur” de forță, cu +3 la „adevăr”, începe să încolțească dorința promovării și mai sus, se fac unele schimbări pripite, materializate printr-o întinerire prea bruscă a lotului, plătite printr-o comportare oscilantă în retur. Tributul lipsei de rutină se repercutează sub forma unui modest loc 10 final. 1987-88: obiectivul promovării este „oficializat”. De-a lungul campionatului sînt transferați M. Vasile, Cotora, Niculcea, Stănescu, Gîngu, M. Zamfir, Jurcă, Radu II, C. Zamfir, Bolborea. Cu o asemenea „baterie”, nu se mai putea da greș. Echipa înfrînge ușor concurența, terminînd campionatul cu un punctaj record (51 de puncte, cele mai multe dintre cele trei promovate) și un „adevăr” cu… adevărat zdrobitor: +17.
Înainte de a descifra profilul echipei, care și-a început primul său campionat în „A” sub semnul unui usturător 0-0 acasă, cu ”U” Cluj-Napoca, reparat imediat printr-un copios 2-1 pe gazonul din Craiova (!), rezultate urmate de un parcurs cuminte, fără șocuri, să coborîm puțin la izvoarele denumirii clubului, pentru a risipi orice prejudecată care ar putea trimite la o cosmopolită analogie cu marele Inter (Milano), care a făcut epocă în fotbalul mondial. Ei bine, Inter (Sibiu) are o rezonanță simbolică, provenind din întrepătrunderea lui IN(dependența) cu TER(ezianul), primul cuvânt definind uzina constructoare de mașini și utilaje, patronatoare a echipei, al doilea, cartierul sibian care a fost leagănul primei generații de jucători.
Așadar, Inter promovase în A după o carieră fulminantă în B. Dar o nouă reevaluare a forțelor provoacă infuzii proaspete, fiind cooptați în lot portarul Alexa, Laurențiu, Dobrotă, B. Popescu, I. Ene, Majearu, Cașuba. „Retușurile” merg și, mai departe, la cîrma echipei fiind instalat Constantin Ardeleanu, după plecarea lui Marian Bondrea, de numele căruia este legată frumoasa performanță a promovării. Iată cum multe vînturi mai bat peste o echipă decisă să atace pieptiș un obiectiv atît de greu, încît, dacă pui deoparte toate achizițiile (care nu au dezamăgit, contribuind decisiv la succesul final) mai rămîi doar cu Hizo, Boar, Armenean, Cosma și Bîrsan, singurii rămași din fostul A.S. Inter care, sub bagheta fostului „secund” Viorel Hizo, numai cu trei sezoane în urmă, realizase prima mare ispravă, desprinderea de ”C” și promovarea în ”B”. Așa se face că actualul F.C. Inter prezintă un lot rutinat, cu 13 jucători care au mai evoluat pe prima scenă. Să ne reamintim doar formula de bază, Alexa – Laurențiu, Boar, Ene, Dobrotă – Jurcă, Majearu, Stănescu – C. Zamfir, Radu II, Cașuba, pentru a depista ușor că doar Boar și C. Zamfir sînt singurii debutanți get-beget în Divizia A.
Dacă insistăm cu privirea pe ”11”-le sibian, racordînd calitățile (și defectele) cunoscute ale jucătorilor cu exprimarea lor concretă de-a lungul campionatului, ni se relevă și „calibrul” lui Inter, al cărei obiectiv (situarea în prima jumătate a clasamentului, după spusele președintelui clubului, Gelu Leicu) ni se pare realist: portar valoros (ale cărui „minuni” în poarta Sucevei, încă nu s-au uitat); apărare, paradoxal, mai valoroasă în faza de… atac, ambii fundași laterali excelînd în incursiunile ofensive, cîteodată vulnerabilă, prin dublaj necorespunzător și lipsă de mobilizare; mijloc forte, care îmbină tehnicitatea lui Majearu, maturitatea tactică a lui Jurcă și travaliul lui Stănescu; atac percutant, exploziv, cu C. Zamfir, o extremă de „buzunar”, cu viteză debordantă și centrare precisă, cu Radu II, mulat mereu pe finalizare cu un Cașuba care poate dizloca prin deplasări înșelătoare și execuții fulgerătoare o apărare întreagă. Ansamblul, însă, după cum ne declara același Gelu Leicu, președintele vrednic, „debutant” repede acomodat cu altitudinea primei divizii, „mai trebuie să se omogenizeze, reunirea lui în alcătuirea actuală fiind și eșalonată și de dată recentă”.

Concomitent cu ascensiunea în clasamente, F.C. Inter și-a dobîndit-o și pe aceea a bazei materiale (stadion primenit, restructurat, împrejmuire exterioară model, drumuri de acces reamenajate, în perspectivă extinderea capacității stadionului, etc.). Toată atmosfera din jurul echipei, incluzînd, în primul rînd, sprijinul organelor locale, adăugat la entuziasmul și fidelitatea suporterilor, vorbesc de la sine despre faptul că Sibiul se pregătește pentru viață lungă sub acoperișul Diviziei A. Parcă pe măsura… lungii absențe de pînă acum…”, scria renumitul Ion Cupen în „Sport”.

Să vă prezentăm și lotul: De la stînga la dreapta. Sus: Nicolae LAURENȚIU (31 ani), Mihăiță STĂNESCU (26), Lucian COTORA (19), Emil BÎRSAN (27), Constantin COSMA (29), Benone POPESCU (27). Rândul de mijloc: Viorel HIZO (antrenor secund), Viorel JURCĂ (31), Adrian VĂSÎI (24), Alexandru BOAR (26), Victor ȘIȘOE (19), Lucian CIOBANU (20), Mihai MAJEARU (28), Constantin ARDELEANU (antrenor principal). Rândul de jos: Marcel VASILE (29), Ion ENE (32), Gheorghe ȘOARECE (32), Radu CAȘUBA (26), Vasile ARMENEAN (27), Cezar ZAMFIR (22), Marin RADU II (32), Nicolae ALEXA (27). Lipsește din fotografie Ionel DOBROTĂ (29).

𝐂𝐚𝐬𝐞𝐭𝐚 𝐜𝐥𝐮𝐛𝐮𝐥𝐮𝐢:
* culori – bleu-albastru;
* Stadion: „Municipal”, capacitate 17.000 de locuri;
* Anul înființării: 1986; (n.r. 1982 este anul înființării AS Inter iar 1986 este anul în care devine Fotbal Club, denumire pe care o preluau cluburile din Divizia B și A)
* Președinte: Gelu Leicu;
* Antrenori: Constantin Ardeleanu (principal), Viorel Hizo (secund);
* Medic: Alexandru Costea;
* Masor: Ilie Bănărescu.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.