JSport.ro

Greu de imaginat azi, când galeriile Mediașului și Sibiului se află într-o rivalitate nejustificată pentru mulți dintre sibieni și medieșeni, atât la fotbal cât și la baschet (temporar întreruptă la acest din urmă sport), la finalul anilor ’80 și începutul anilor ’90 prietenia și respectul erau valorile care defineau relația dintre suporterii echipelor fanion de atunci, Gaz Metan și Inter Sibiu.

În perioade mai romantice ale fotbalului, în care întreg stadionul încuraja vocal echipa, nu doar grupuri aparte de suporteri, rivalitatea dintre cele două municipii ale județului Sibiu a avut și altă formă.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Interul intra în ”A” în ’88 și repunea județul pe harta primei divizii după o pauză îndelungată. Gaz Metan activa în ”B” dar fanii de pe Târnava au salutat performanța Sibiului, și, mai mult, veneau la Sibiu, la meciurile de pe ”Municipal”, pentru a fi alături de galeria interistă.

Vremurile de atunci au fost rememorate într-o discuție amicală, spontană, pe pagina echipei Gaz Metan Mediaș de câțiva suporteri medișeni și sibieni care nu se cunosc între ei dar care s-au regăsit în același cadru, primii ani ai Interului pe prima scenă: Cristian Sabău, Ovidiu Lotrean și Cosmin Simi și Nicolae Migea. Sunt detalii savuroase care reflectă atmosfera de atunci de pe stadioane.

”Gaz Metan și Interul, reprezintă județul”

Cristian Sabău e cel care a deschis nostalgia prieteniei Gaz Metan – Inter: ”Ce frumos era când galeria Gazului si cea a Interului cântau la unison: ”Gaz Metan și Interul, reprezintă județul”. Era în ’89. Sper într-o nouă îmbunătățire a relațiilor”. Vorbele sunt confirmate de Ovidiu Lotrean și Nicolae Migea care amintește că se scanda și “Interul si Gaz Metan, ăsta-i fotbal sibian”!

Galeria Gazului primită cu aplauze, în picioare

Gaziștii veneau la Sibiu cu trenul, la meciurile Interului, pentru a se alătura galeriei ”bleo-albaștrilor” iar momentul intrării medieșenilor în stadion era aclamat în picioare de sibieni.

”Galeria Gazului venea cu trenul la Sibiu. Da. Se cânta pe tot stadionul, dar momentul care ridica stadionul în picioare era undeva după ora 15 când galeria Gazului venea cu trenul de la Mediaș să se alăture nouă, cei din galerie. Am fost acolo alături de Muri, Dumnezeu să-l odihnească și de Mircea Comșa (mai știe cineva ceva despre celălalt lider, Mircea Comșa, a lucrat la 7 Noiembrie?) La primul meci în ’88 în Divizia A mai țin minte și cântarea Șepcilor Roșii: Clujul! Napoca! Salută Sibiu-n A!” – Cristian Sabău

”Pe vremea aceea erau doar suporteri care se respectau între ei. Nu existau ultrași îmbrăcați în negru, fără nicio legătură cu culorile echipei. Recent, în vremurile noastre, noi eram cu Hermannstadt în Liga 2 și niște băieți născuți mult după mineriade, inventau rivalități cu Gaz Metan, înainte de a fi avut vreodată loc vreun meci între cele două echipe. Până la urmă, “suntem două orașe care sunt despărțite de un deal”, cum bine spunea un amic medieșean, ”de unde atâta rivalitate?” – Ovidiu Lotrean

”Stegurile alb-negre se amestecau cu cele ale sibienilor”

”Așa era, eram copil și de multe ori părăseam stadionul din Medias cu 15 minute mai devreme ca să prindem trenul spre Sibiu care pleca la ora 13 din gară…” – Cosmin Simi

”Deja era o obișnuință să vină galeria Gazului la meciuri la Sibiu. Cu steaguri alb-negre se amestecau cu cei din galeria Interului și cântau împreuna. Imi aduc aminte că, la un meci, medieșenii au întârziat și toți ne întrebam ce s-a întâmplat de nu mai vin. Au apărut după 5 min. după ce a început meciul. Probabil întârziase trenul. Ce vremuri! Cu o oră înainte de începerea meciului stadionul era plin.” – Ovidiu Lotrean

”Într-adevăr, de multe ori ajungeam mai târziu la meci, țin minte că ne aștepta un membru din galeria Interului la porți ca să ne faciliteze intrarea la meci. Poveștile astea sunt adevărate și ar trebui povestite ca să știe ce relatii erau între medieșeni și sibieni. De multe ori, la meciurile importante din Divizia B veneau mulți sibieni la Medias și chiar și prin deplasări… țin minte că la un meci la Târnăveni eram trei galerii înfrățite, cei de la Chimica Târnăveni, Gazu’ și Interul.” – Cosmin Simi

Interul avea să se desființeze în 2000 iar Mediașul și Sibiul se vor mai întâlni abia peste 10 ani când noua echipă fanion a Sibiului a devenit Voința. În această pauză, se crează o rivalitate la baschet între galeriile mai tinere ale CSU Sibiu și Gaz Metan Mediaș dar nu și între suporterii mai vechi. Dovadă că la meciurile de fotbal pe care le joacă Gaz Metan în exil, la Sibiu, în sezonul 2009/2010, ”lupii negri” sunt primiți cu căldură de publicul sibian.

Dar duelurile Voința – Gaz Metan nu mai intră la categoria prietenii între galerii. La partidele directe se transmit mesaje ironice prin bannere și coregrafii și se scandează trivial. Nu există violențe în această perioadă dar cele două galerii se înțeapă constant de la distanță. O nouă pauză cauzată de desființarea Voinței în 2012 întrerupe meciurile directe pentru ca rivalitatea să ”renască” odată cu apariția echipei și, ulterior, a galeriei lui Hermannstadt, după 2017.

SBSPORT.RO va aduce săptămâna viitoare noi povești despre suporterii sibieni din anii ’90 și mai vechi. Sunt vremuri cu stadioane pline, boeme, cu atmosferă caldă, în contradicție cu cele de azi.

Joma - JSport.roJSport.ro

6 COMENTARII

  1. Ar fi superb ca galeriile sa lase rivalitatile deoparte si sa fie ca in 88 sau macar cel putin la fel de frumos! Tin minte un meci de acasa a echipe Gaz Metan, eram pe final de sezon aveam cateva minute pana la start iar Sibiul juca la baraj. Au marcat pe final golul victoriei si nu exagerez cand o sa spun eram 2000-2500 de oameni, cel putin 80% din stadion a inceput sa strige “gol” si sa aplaude echipa din Sibiu. Rivalitatea e doar in mintea Sibiul de o vreme incoace si poate ar trebui sa renunte, nu are logica!

    • Rivalitatea este doar in mintea Sibiului? Spune lucrul acesta celor din galeria Mediasului care, la semifinala cupei de acum 2 ani, ridicau degetul mijlociu dupa ce Popovici a marcat. Spune-i asta nenorocitului de Marginean (stie el de ce). Mai degraba culpa este comuna. Eu de multe ori am zis: noi trebuie sa ne ajutam intre noi, nu trebuie sa ne dusmanim. Noi v-am ajutat cu stadionul, voi nu. Dar roata, intotdeauna in viata, se intoarce.

  2. A fost, intradevar, o perioada scurta in care cele 2 galerii au fraternizat. Tin minte ca inainte de aceasta perioada, cand Soimii si Gaz metan erau in aceeasi divizie situatia era ca acum: injurii si trivialitati.

  3. Chiar sunt patetice aceste incercari de a pune batista pe tambal… a existat mereu o mare rivalitate, mai putin acea perioada cu Inter! Cat despre ajutor de la GMM, pot sa o spun cu toata gura: GMM 2 a ajutat indirect Hermannstadt sa promoveze in liga a II-a, iar prima echipa a ajutat, tot indirect, dar si limitat – indirect, prin majoritatea rezultatelor din plaout-ul de anul trecut, iar limitat pentru ca au facut tot posibilul si imposibilul sa bata Sibiul, desi cu Calarasiul facusera egal acasa -, la ramanerea in prima liga anul trecut… restul sunt povesti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.