JSport.ro

A fost un week-end altfel pentru stadioanele județului nostru care au fost luate la ochi de 40 de străini veniți special să vadă meciuri din fotbalul mic al Sibiului. Mic dar autentic, pentru că aceasta pare să fi fost principala condiție care i-a adus pe urmele arenelor din Gura Râului, Bradu sau Copșa Mică.

Un meci de fotbal pe ”coclauri”, o tribună de lemn, un vestiar improvizat, o tabelă ruginită, dar însuflețite de fotbaliști pasionați și orgolii multe. Un cadru care nu mai prea atrage mulți spectatori locali dar care s-a aflat sub lupa a zeci de camere foto și video în week-end, pe satele Sibiului. 40 de belgieni, danezi, francezi, norvegieni, englezi, chiar și un indian, împreună cu bloggeri români și fotografi ai Gazetei Sporturilor le-au luat la pas în cadrul unui proiect inedit și organizat de Emanuel Roșu.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

”Football in heaven” este titulatura sub care peste 300 de împătimiți ai fotbalului din întreaga lumea socializează despre stadioane și meciuri inedite de fotbal. Mai întâi pe facebook, pentru ca de puțin timp să vină efectiv în țara noastră. Au fost două ediții anterioare în Neamț și Suceava iar week-end-ul trecut 40 dintre aceștia au salutat cu bere și voie bună atmosfera stadioanelor din Zărnești, Bradu, Gura Râului, Cisnădie, Rășinari, Miercurea Sibiului și Copșa Mică. Au vizitat printre altele și Sibiul, meciul de baschet al lui CSU, Sighișoara și Biertanul.

Toți sunt împătimiți ai fotbalului în orașele lor, își susțin activ echipele locale indiferent de liga în care joacă și îi apreciază în egală măsură pe cei care pun aceeași pasiune în orice loc al globului. Experiența din România a fost pentru majoritatea una nouă iar reacțiile au fost pe măsură: rachiul de la Gura Râului, tribuna de lemn de la Cisnădie și Zărnești, furnalul de la Copșa Mică, tribuna sculptată în deal de la Rășinari, crestele Făgărașilor din vecinătatea arenei din Bradu sau galeria Voinței prezentă în număr mare la Miercurea au fost câteva din detaliile care au făcut deliciul călătoriei.

Dacă pentru o parte berea și voia bună au primat, alții au privit cu atenție calitatea meciurilor. Peter Miles, omul cu peste 500 de meciuri văzute în acest format, și-a notat fiecare marcator al meciurilor, numărul de spectatori sau loturile echipelor.

Ce înseamnă ”Football in heaven”, cum a fost week-end-ul de la Sibiu și ce urmează ne-a spus Emanuel Roșu, ”Emi” cum îl numesc străinii, într-un intrerviu acordat SBSPORT.RO.

SBSPORT.RO: Cum a început acest proiect, cum ți-a venit ideea, și ce înseamnă el?

Emanuel Roșu: Când eram prin clasa a 5-a, am luat dintr-o carte care se chema ‘Fotbal de la A la Z’ adresa lui Manchester United și am trimis o scrisoare. Oamenii mi-au răspuns, mi-au trimis niste broşurele, nişte materiale printate, a fost minunat pentru mine. Am fost atât de emoţionat, încât am zis să-i invit în România, să vadă şi ei ce frumos e la mine acasă. Le-am băgat şi câteva vederi din Bucovina în plic, alături de scrisoare. Din păcate, n-au venit.

Dar asta nu m-a oprit să visez în continuare că oamenii nebuni după fotbal pot să vină din toată lumea la mine acasa pentru a se bucura împreună cu mine de jocul ăsta minunat şi de comunitatea pe care o putem face în jurul lui. Asta e Football in Heaven, o şansă minunată de a aduce oamenii împreună. Pornim cu toţii de la aceeaşi pasiune şi pe urmă vedem esenţialul din jurul nostru. Bucuriile sunt în oameni, zâmbete, o bere ciocnită cu toată voia bună de care eşti în stare. Ne bucurăm de viaţă cu toţii.

SBSPORT.RO: Care au fost primele reacții ale celor pe care i-ai contactat, ce i-a atras spre această idee?

Emanuel Roșu: Eram membru de câţiva ani pe mai multe grupuri de football travelling de pe Facebook, pe Twitter vorbeam cu foarte multă lume despre fotbalul din România. La un moment dat, mi-am zis: bă, ce-ar fi dacă…? Îmi părea rău că nu vedeam lucruri autentice despre România. Chiar avem stadioane absolut unice în lume despre care nu ştie nimeni nimic, avem echipe fantastice, avem eroi din fotbalul mic, nebăgat în seamă, de care lumea trebuie să ştie. Dacă nu ştiu cei de lângă ei, hai să le dăm o scenă mai mare, internaţională. Să se simtă importanţi, să vadă că ceea ce fac ei contează, că eforturile şi poveştile lor nu rămân doar după gardul unui stadion local sau în paginile unui ziar uitat. Am discutat cu prietenii de pe net de care eram mai apropiat, mi-au zis că pot să contez pe ei. Riscam să avem o excursie cu 2-3 oameni. Din fericire, au fost vreo 12 în prima ediţie. Le-a plăcut, majoritatea au revenit la Football in Heaven 2 şi 3. La ediţia a 3-a am avut în jur de 40.

SBSPORT.RO: Cât de mare e comunitatea, din ce ţări provin suporterii?

Emanuel Roșu: Ca să ne fie mai uşor să comunicăm între noi, am făcut şi un grup de Facebook, se cheamă Football in Heaven. Sunt peste 300 de oameni acolo, în general postăm informaţii despre excursii, poze, chestii care au legătură cu ce facem. Avem în grup oameni de peste tot. Până acum, de participat au participat englezi, francezi, germani, danezi, norvegieni, belgieni, polonezi. Anul ăsta, unul dintre domni a venit tocmai din India. E în corpul diplomatic britanic şi a făcut un efort semnificativ să vină cu noi.

SBSPORT.RO: Ce impact a avut asupra lor prima ediție, cum s-au simțit pe stadioane, cum au reflectat ce au văzut în România pe blogurile lor?

Emanuel Roșu: Le plac lucrurile autentice. Nu ştiu dacă din politeţe sau dacă într-adevăr s-au simţit aşa bine cum spun, dar feedback-ul a fost fantastic. Majoritatea au revenit. Cei care n-au făcut-o, au promis că o vor face. Când ai fotbal curat, băieţi buni cu tine, locuri ca astea ale noastre, bere ieftină şi mâncare bună… nu prea are ce să nu-ţi placă. Unele dintre albumele pe care le-au pus pe net sunt fantastice. Cu astea rămân nu doar ei, rămân în primul rând cei care apar în poze. Poate, doar poate că s-au simţit puţin ca în Champions League şi cei pe care i-au pozat deodată zeci de aparate foto în ligile inferioare din Romania. Ambele excursii din Bucovina au avut parte de articole în Football Weekends, cea mai importantă revistă de groundhopping din Anglia. Şi excursia de la Sibiu va fi în paginile ei peste câteva săptămâni.

SBSPORT.RO: Câteva reacții după week-end-ul petrecut la Brașov/Sibiu, atât din partea ta cât și a lor?

Emanuel Roșu: Ei mă întreabă când e urmatoarea ediție… Le-a placut mult de tot toată experiența, locurile sunt absolut minunate. Cred că nu este unul care să nu-mi fi trimis mesaje despre cât de mult i-a impresionat un loc despre care nu știau mai nimic înainte să vina. Am avut ceva emoții înaintea excursiei, era cea mai mare de până acum, pe mulți dintre băieții noi nu-i știam. Unii veniseră de foarte departe, schimbaseră două sau trei avioane, cheltuiseră o gramadă de bani ca să vină aici. Voiam să iasă bine și sper că așa a fost și că nimeni n-a plecat dezamăgit. Dacă îmi permiţi, aş vrea să le mulţumesc domnului Marcu de la AJF Sibiu, celor de la Braşov, de asemenea, şi echipelor care ne-au primit în Sibiu şi la Zarnesti. Totul a mers asa cum mi-aş fi dorit dacă exista un scenariu al excursiei înainte ca ea să aibă loc.

SBSPORT.RO: Cum ți s-a părut campionatul județean din Sibiu (organizare, calitatea jocurilor) prin comparație cu Suceava, pe care îl cunoști mai bine, sau alte campionate județene din țară?

Emanuel Roșu: Sunt jucători foarte buni. La Cisnădie, de exemplu, am văzut nişte goluri fantastice. Nu dai asemenea goluri dacă nu ai ceva special în tine. Sunt mulţi, mulţi băieti care puteau să ajungă la un nivel bun dacă ar fi avut oportunitatea să o ia pe drumul pe care şi-ar fi dorit-o. Mi se pare ca sunt mai mulţi tineri decât la Suceava, sunt mult mai mulţi puşti care vin din urma. Mi-a plăcut mult şi că raportul dintre adversari a fost de cele mai multe ori corect, băieţii s-au respectat între ei. Cred că la Suceava e presiune puţin mai mare pe arbitri.

SBSPORT.RO: Cum se va dezvolta proiectul pe viitor, ce urmează în viitorul apropiat dar și îndepărtat?

Emanuel Roșu: Să vedem. Acum vreau să mă odihnesc, pentru că sunt puțin obosit după experienţa asta. Visul meu ar fi să avem Football in Heaven de două ori pe an, să aducem toată România în ochii oamenilor care vin aici să se bucure de fotbal şi de viaţă alături de noi.

Reacții ale străinilor pe pagina ”Football in heaven”:

David Bogie: ”Uriașe mulțumiri lui Emanuel Roșu pentru un week-end superb. Prima mea vizită în România și, sper, nu ultima.”

Morten Galsez: ”Voința e, probabil, echipa mea favorită din lume” (după meciul Unirea – Voința în care a cântat și sărit alături de fanii ”alb-verzi”)

Andrew Fleming: ”6 zile uimitoare. Una din cele mai bune călătorii ale mele. Îi datorăm totul lui Emi și familiei sale adorabile. Dar și fiecăruia dintre voi pentru respect, bune maniere și tovărășia pe care toți le-ați avut pe parcusul #Sibiu2019”

Damien Matthews: ”O minunată ultimă dimineață petrecută la Sighișoara în care am reflectat la ceea ce cu toții suntem de acord că a fost o călătorie superbă. Aprecieri lui Emi și prietenilor săi, celor care ni s-au alăturat în călătorie și care au făcut-o de neuitat”.

Gdhio Oihdg: ”(despre stadionul din Copșa) Incredibil. Un stadion extraordinar pentru o călătorie minunată”

Pierre-Julien Perra: ”Extraordinară calătorie. Oameni minunați. Mulțumesc tuturor, mulțumesc Emi”

Martin Hollands: ”E prima mea călătorie cu acest grup și vreau să transmit mii de mulțumiri lui Emanuel și celor care au făcut posibilă aceasta. Ne vedem la următoare.”

Peter Miles: ”Știi că viața a fost atât de generoasă cu tine atunci când ajungi în locuri precum Sighișoara. Mulțumiri deosebite bunului meu prieten Emanuel Roșu pentru că a făcut acest lucru posibil.”

sursă foto: facebook – Football in heaven

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.