JSport.ro

DSC_0919Sibianul Alex Curtean a fost prezent ieri la stadionul Voința pentru a vorbi cu juniorii LSS Voința Sibiu ca răspuns la invitația venită din partea managerului clubului ”alb-verde”, Cipi Bărbat. Curtean a profitat de moment și a efectuat un antrenament ușor alături de Ionuț Frățilă timp de aproape o oră. Jucătorul lui FC Atyrau (Kazakstan) se află în vacanță la Sibiu urmând a se reîntoarce la echipa sa de club săptămâna viitoare.

La finalul antrenamentului condus de Cristian Cotoară, juniorii Voinței s-au strâns la marginea terenului pentru o discuție destinsă în compania lui Alex Curtean. În ciuda faptului că se află în vacanță la Sibiu, ”Curti” n-a venit doar în vizită la teren și timp de aproape o oră a combinat exerciții cu coarda TRX cu ture ușoare pe marginea terenului. Despre asta au fost primele cuvinte pe care mijlocașul le-a transmis copiilor: ”Nu trebuie să lipsească o zi fără să faceți un antrenament, un program de stretching, de abdomene”.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

DSC_0857”Muncă, muncă, muncă, chiar dacă ești talentat”

Pe parcursul unui sfert de oră Curtean a insistat să le transmită puștilor că talentul nu este suficient fără multă muncă. ”Mai ales în zilele noastre, în România sunt mult mai mult apreciați jucătorii care muncesc. Înainte, eram obișnuiți cu fotbaliști mai mingicari, era un fotbal mai spectaculos, era mai frumos înainte, într-adevăr. Valorile s-au schimbat și de aceea se pune mult mai mult preț pe muncă.” Curtean le-a transmis încurajări juniorilor și le-a promis că va veni să-i vadă la meciuri în măsura timpului.

Tată fotbalist, mamă și soră handbaliste

Născut la 27 martie 1987, în Sibiu, Alexandru Paul Curtean evoluează acum pentru FC Atyrau în prima ligă din Kazakstan. A început junioratul la Inter Sibiu iar la seniori a evoluat în Liga 1 pentru Gaz Metan Mediaș, Politehnica Timișoara, Dinamo București, Botev Plovdiv și ACS Poli Timișoara. În 2008 a fost selecționat în naționala României sub 21 de ani. A marcat 35 de goluri până în prezent. Are în palmares un trofeu de Cupa României și o Supercupă, ambele cu Dinamo București. Face parte dintr-o familie de sportivi: mama sa a fost handbalistă, asemeni și sora sa iar tatăl său, Dan Curtean, a jucat la mijlocul anilor 80, printre altele, pentru FC Șoimii Sibiu și Steaua București.

După discuția cu juniorii Voinței, Alex Curtean a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu pentru www.sbsport.ro:

Dintotdeauna mi-am dorit să joc acasă și sper să se întâmple asta până când mă voi lăsa de fotbal.

Reporter: Ești cel mai în vogă fotbalist sibian din prezent și din ultimii ani, simți asta ca o presiune? Pozitivă, negativă?

Alex Curtean: Din partea Sibiului, a orașului meu, din păcate nu am reușit să am presiune niciodată. În Sibiu nu am avut echipe la un nivel foarte bun, a trebuit să plec de mic. Dintotdeauna însă mi-am dorit să joc acasă și sper să se întâmple asta până când mă voi lăsa de fotbal. Dar e o onoare pentru mine să reprezint acest oraș, mă mândresc cu el, e un oraș fantastic cunoscut și în străinătate și ori de câte ori pot vin aici.

DSC_0845R: Exact despre asta voiam să te întreb, ai terminat junioratul într-o perioadă în care Sibiul pierdea echipele fanion, Interul, Șoimii se desființau. Cât de mult te-a afectat lipsa unor echipe fanion în oraș?

A. C.: Da… Nici nu am apucat să termin junioratul aici, am plecat la 15 ani jumate, 16 ani, la Gaz Metan Mediaș pentru că în acel moment eram component al loturilor naționale de juniori. Am avut norocul să mă antrenez direct cu prima echipă, în primul sezon am și debutat. Am făcut un pas mai rapid spre seniori decât mă așteptam. A fost o oportunitate până la urmă pentru mine, am avut curajul să plec, puteam să mai rămân la Sibiu dar am simțit atunci că nu aș putea să mă dezvolt așa cum mi-aș fi dorit eu și părinții mei.

R: Gaz Metan a fost astfel prima echipă în drumul tău…

A. C.: Da, dar nu pot să uit momentele de la juniori, au fost perioade foarte frumoase, cu antrenorii, colegii, am debutat la 15 ani la FC Amso Sibiu. Mi-aș fi dorit cu adevărat să fac parte dintr-o echipă de primă ligă aici la Sibiu.

Am luat cu Dinamo Cupa României, Supercupa dar campionatul reprezintă trofeul cel mai râvnit pe plan intern. Am regretul că nu am reușit încă să-l câștig

R: Ai evoluat ulterior la Dinamo, Poli Timișoara, etc. Ce echipei și-au pus amprenta pe dezvoltarea ta în mod pozitiv în acești ani?

A. C.: N-aș face comparație. Cluburile sunt diferite, de la organizare la mentalitate. Am întâlnit la Timișoara o echipă cu o mare poftă de rezultate, într-o continuă ascensiune, am jucat în grupele Europa League, în preliminariile Champions League, am avut doi ani consecutivi în care am terminat pe poziția secundă, finală de Cupă a României. Dinamo… e unul din cluburile de tradiție din România, a fost o perioadă foarte frumoasă, cu un colectiv foarte bun. Am regretul că nu am reușit să câștigăm un campionat. Am luat atunci o Cupă a României, Supercupa dar campionatul reprezintă trofeul cel mai râvnit pe plan intern. Perioada din Bulgaria a fost la fel, foarte bună, o echipă cu potență financiară foarte mare, am avut un antrenor foarte bun care acum conduce echipa campioană din Kazakstan, un club foarte bine organizat, din păcate, ca în România, au venit probleme care n-au ținut de latura sportivă…

DSC_0856R: Referitor la Kazakstan, cum te simți acum acolo?

A. C.: Mă simt bine, e ceva nou. E o țară diferită, cu mentalitate diferită. Am avut destul timp, m-am acomodat, sunt diferiți față de noi, Kazakstanul e o țară, și la nivel de sport, într-o continuă ascensiune. Au resurse financiare să se dezvolte atât pe plan fotbalistic cât și în alte domenii.

R: Referitor la meciul ”naționalelor” din preliminariile CM 2018?

A. C.: Nu mai e niciun meci ușor în ziua de azi. Foarte puține echipe au rămas la un nivel atât de scăzut care să-ți permită să câștigi la fel de ușor un meci, vorbind strict de echipe naționale. Cam toate echipele îți pot pune probleme. Cine ar fi crezut că Albania poate ajunge la un turneu final și să îți mai pună și problemele pe care ți le-a pus. Valorile s-au echilibrat.

La Sibiu, lucrurile par să se îndrepte spre bine. Am observat că se pune accent pe juniori, ceea ce e foarte bine.

R: Revenind la Sibiu, mi-ai spus că revi de fiecare dată cu plăcere. Cum regăsești Sibiul fotbalistic de la an la an?

A. C.: Venind și aici la stadion (n.a. Voința), cunoscând și din partea echipei din Divizia C, mi se pare că lucrurile se vor îndrepta spre bine. Lumea își dorește foarte mult, întotdeauna s-a dorit, dar am impresia că acum încep să se și vadă rezultate. Am observat că se pune accent pe juniori, ceea ce e foarte bine. Sper ca ușor, ușor să avem din nou echipă în prima ligă.

R.: Te întreb pentru că ultimii 15 ani ne fac să fim sceptici. Au fost echipe înființate și desființate după doar 2-3 ani de existență. Ce se întâmplă acum poate fi diferit?

A. C.: Da, e normal să fi sceptic. Primul gând acesta este, au mai fost echipe, să vedem cât va rezista și aceasta. Să sperăm că de data aceasta vor fi rezultate mai bune și susținerea necesară. E clar, banii sunt foarte importanți ca în orice domeniu. Dar cel mai important e ca toate cluburile din Sibiu să aibă o politică sănătoasă, să nu te întinzi mai mult decât poți. Ai văzut, majoritatea cluburilor din România au ajuns să aibă probleme financiare pentru că se cheltuie bani foarte mulți fără o analiză prealabilă. Când se trezesc clubul e deja în faliment.

DSC_0828R.: Ai păstrat o legătură apropiată cu prietenii tăi din Sibiu, cu colegii de generație, te gândești în viitor, nu neapărat apropiat, să revi în Sibiu, să pui bazele unui club de fotbal în Sibiu sau să colaborezi cu ei în diverse proiecte?

A. C.: N-aș putea spune că știu exact ce voi face pe acest plan dar e evident pentru mine că mă voi implica în fotbalul sibian, poate chiar în sportul sibian. Mi-ar face plăcere să fac parte dintr-un colectiv care va reuși să facă ceva cu adevărat pentru sportul sibian și mai ales pentru fotbal.

R.: Cipi Bărbat, unul dintre prietenii tăi, s-a alăturat recent proiectului LSS Voința Sibiu, susținut de suporteri, cum l-ai încurajat, ce mesaje i-ai transmis?

A. C.: Am vorbit foarte mult cu el pe tema asta. E foarte încântat de noua postură, îi face plăcere să lucreze aici. I-am dat și eu sfaturile pe care le-am considerat necesare, am fost acum la teren, am vorbit cu băieții. Cred că se vor vedea rezultate, mai ales la juniori. Am înțeles că au avut deja rezultate foarte bune, sunt copii foarte buni, își doresc foarte mult, le plac antrenorii lor, oamenii din jurul lor. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut aici.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.