JSport.ro

DSC_0280Editorial

Pe fondul unei săptămâni ciudate în baschetul românesc în care Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a apărut cu o precizare vizavi de imnul naţional care a intrigat pe toată lumea din jurul fenomenului dar nu numai, etapa de sâmbătă s-a disputat sub semnul incertitudinii intonării imnului naţional înaintea jocurilor din campionatele naţionale de baschet masculin şi feminin.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Elisabeta Lipă a emis un comunicat, deşi nu o întrebase nimeni şi nu se pusese la îndoială vreodată legalitatea intonării imnului naţional înaintea jocurilor din campionatul naţional de baschet. Lipă interpreta legea care spune că imnul de stat al României se cântă doar la meciuri internaţionale şi o punea în contradiţie cu articolul din regulamentul FR Baschet care obligă cluburile să intoneze imnul înaintea meciurilor. Toate în contextul scandalului imnului ţinutului secuiesc intonat vocal de suporteri la meciul Sepsi Sf. Gheorghe – U. Cluj care mai apoi au înjurat şi huiduit jucătoarele şi antrenorul lui “U” pentru că nu au rămas să asculte în poziţie de drepţi (asemeni jucătoarelor gazdă şi arbitrilor) cântecul secuiesc şi au preferat să-şi continuie încălzirea.

Absuridtatea acestui comunicat al Elisabetei Lipă este colosală şi depăşeşte orice nivel de raportare la adresa simbolurilor naţionale pentru un român, fie şi mai puţin patriot. În primul rând, chiar şi în contextul incidentului de la Sf. Gheorghe, momentul intonării imnului României n-a făcut subiectul scandalului, din contră a fost ascultat în linişte. Prin urmarea, este de neînţeles ce a vrut să lămurească doamna Lipă. În al doilea rând, ne-a lămurit că legea din prezent este prost făcută şi ar fi putut, mult mai simplu şi împăciuitor, să precizeze situaţia actuală a legii şi să solicite o refacere a ei. Eventual să mai adauge că, personal, nu i se pare normal ca imnul să nu poată fi intonat oficial la meciuri din campionatele naţionale. Dânsa a preferat să insiste cu argumente pentru care imnul nu ar mai trebui ascultat în cadrul competiţiilor interne.

Dincolo de toate acestea, în etapa din week-end, imnul naţional s-a intonat normal în toate sălile din ţară. Nu a făcut excepţie nici Sibiul, unde imnul a fost interpretat la unison de Dominique Simionescu, tânăra de doar 14 ani pentru care a devenit deja un obicei să se afle pe parchet pentru a da viaţă acestui moment solemn, şi galeria sibiană:

Joma - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.