JSport.ro

DSC_0126Sala Transilvania din Sibiu a fost duminică arhiplină la meciul de baschet dintre CSU Sibiu şi Dinamo Bucureşti. Peste 2000 de fani au cântat împreună tot meciul iar aportul lor a fost şi de această dată decisiv pentru obţinerea victoriei. Unii suporteri au rămas în afara sălii deşi aveau bilete cumpărte.

Chiar dacă pentru sibieni a devenit o obişnuinţă atmosfera pe care suporterii o crează meci de meci, pentru România modul vulcanic de susţinere prin care fanii sibieni exercită o presiune deosebită pe echipa adversă este cu siguranţă unic (fără falsă modestie), în special la nivelul sporturilor practicate în sală.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Ce impresionează la Sibiu este, în primul rând, constanţa. Chiar dacă echipa a traversat şi momente dificile în ultimii ani iar un trofeu suprem n-a mai fost câştigat în sala Transilvania de mai bine de 15 ani, entuziasmul fanilor se resetează şi ajunge la maxim în fiecare an. Fiecare victorie împotriva unor echipe de top este celebrată ca o finală câştigată într-o sală mereu plină.

Unic în ţară este modul în care suporterii încurajează echipa în timpul meciului. Cea mai mare parte din tribuna a II-a cântă în picioare tot meciul şi deseori, la îndemnul “Toată sala, în picioare”, galeria ridică şi cealaltă tribună pentru ca nivelul de decibeli să se dubleze instantaneu. Suporterii de la tribuna I reacţionează cântând şi nu doar prin aplauze, semn că toţi fanii cunosc versurile cântecelor galeriei care se înnoiesc an de an.

Maturitatea fanilor

Fidelitatea suporterilor sibieni pentru echipa de baschet locală s-a transformat în ani într-un mod de susţinere matur şi s-a reuşit aproape în totalitate înlăturarea tipologiei de suporter de rezultat atât de prezentă în România (atât în galeriile de fotbal unde fenomenul este mai dezvoltat cât şi în jurul celorlate sporturi) şi atât de dăunătoare susţinerii unui club. Suporterii sunt organizaţi într-o asociaţie (Al 6-lea jucător), derulează proiecte de promovare a baschetului în şcoli şi comunitate, se implică în activităţi sociale, editează de 9 ani revista meciului (trecută recent de 150 de numere), realizează coregrafii impresionante în fiecare an (la Sibiu s-a realizat prima de forma 3D într-o sală de sport), însoţeşte echipa în număr mare în deplasare, activează on-line printr-unul dintre cele mai cu vechime site-uri/forum-uri de suporteri din România (csufans.ro), etc. Dar cel mai bine se observă această maturitate în sală, în tribune, în media de vârstă, prin ataşamentul necondiţionat, prin atitudine în momente critce pentru club, şi, ca o particularitate recentă, prin modul în care suporterii au înţeles să nu mai fumeze pe holurile sălii ca urmare a unor campanii online derulate de club şi nu a unor restricţii forţate.

Patriotismul. Naţionala joacă la Sibiu. Fanii cântă vocal imnul

Naţionala de baschet a României a fost întotdeaua foarte bine primită la Sibiu iar galeria lui CSU a fost mereu prezentă în sectorul obişnuit dând tonul încurajărilor. Memorabilă rămâne atmosfera din finala Campionatului European U18 – Divizia B, organizat la Sibiu şi câştigat de România în 2006 (cu o trupă din care făceau parte titularii naţionalei de azi, Titus Nicoară şi Vlad Moldoveanu) dar şi meciul România – Letonia, în 2014, din faza de calificare a Campionatului Mondial. Momentul imnului a fost marcat de un tricolor imens care a unit cele două tribune prin mâinile jucătorilor echipei naţionale aflaţi pe parchet:

La meciurile echipei CSU Sibiu, suporterii cântă deseori imnul. Uneori negativul pus în mod normal la instalaţia de sonorizare este oprit, lăsând doar vocea fanilor să transmită emoţia interpretării Imnului Naţional al tării noastre:

Toci nemuritor în sufletele tuturor

Din 2007, numărul 9 în “5-ul” lui CSU n-a mai avut loc niciodată pe parchet dar s-a mutat definitiv în inimile suporterilor şi al celor care au iubit şi vor iubi culorile galben-albastru. “De sus din cer se roagă pentru noi, căci vrea să ne mai vadă o dată campioni/ Toci, te vom iubi mereu” spunea un banner afişat în mijlocul galeriei în urmă cu câţiva ani. Şi Toci n-a fost uitat niciodată. La fiecare meci, oficial sau amical, cu 100 de oameni în tribună sau 2000, numele său este strigat şi aplaudat cu aceeaşi emoţie. Bannerul cu numele său, chipul său de pe steag, tricoul său retras deasupra galeriei, vocile fanilor scandând la unison numele lui, sunt simboluri care îi definesc pe suporterii CSU şi le îmbogăţeşte istoria.

Dincolo de toate acestea, mândria de a susţine şi iubi echipa locală şi oraşul în care te-ai născut este mai presus de tot!

DSC_0029Imnul Naţional cântat vocal de o fetiţă

Începutul meciului de duminică a fost marcat de un eveniment special. Imnul Naţional al României, cântat în mod obişnuit înaintea începerii oricărei partide pe negativ, a fost interpretat de această dată live de către Dominique Simionescu.

Bunicii lui Kevin Hardy au fost din nou în primul rând

DSC_0366Jucătorul lui CSU, Kevin Hardy, a fost susţinut din tribune şi la acest meci de bunicii săi veniţi din Statele Unite care au stat în primul rând, în spatele băncii de rezervă a sibienilor. Este al doilea meci la care aceştia au fost prezenţi după cel din urmă cu două săptămâni, acasă cu Craiova. Amândoi au purtat eşarfe cu însemnele CSU Sibiu şi au admirat încântaţi atmosfera creată de suporteri. Hardy a încheiat partida cu Dinamo cu 13 puncte marcate.

La mulţi ani pentru Dan Fleşeriu

Dacă la Mediaş suporterii i-au cântat La mulţi ani lui Octavian Popa Calotă, la meciul de duminică sărbătorit a fost chiar antrenorul formaţiei sibiene, Dan Fleşeriu. Fanii i-au cântat la finalul meciului aşa cum puteţi vedea în video-ul de mai jos:

Foto CSU Sibiu – Dinamo:

Dinamo, galerie din Sibiu

Dinamo a fost încurajată de o galerie formată din suporterii sibieni ai echipei de fotbal FC Dinamo.

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. Oare cand o sa intelegem ca asociatia al 6-lea jucator nu reprezinta galeria lui Csu. Nici măcar 90 % din galerie nu a facut si nu o sa faca vreodată parte din ea. E pur si simplu o revista si un grup de prieteni care au meritele lor, cu multe lucruri bune facute. Dar hai sa nu confundam lucrurile! Galeria nu e organizata intr-o asociatie.. Nici vorba
    In rest.. Felicitari pentru articol Adi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.