JSport.ro

Fanii sibieni sesizează Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării după evenimentele de sâmbătă de la Tg. Mureş.

Asociația suporterilor sibieni, “Al 6-lea jucător”, a depus mai multe sesizări cu privire la evenimentele regretabile de sâmbătă de la Tg. Mureș, atunci când peste 150 de fani sibieni nu au fost lăsați să intre în Sala Polivalentă din Tg. Mureș, unde se desfășura meciul cu numărul 4 dintre echipa din localitate și BC CSU Sibiu, contând pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale la Baschet Masculin.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Astfel, Asociația “Al 6-lea jucător” a depus sesizări împotriva clubului organizator, după cum urmează:

  • Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la modul discriminatoriu prin care organizatorii meciului dintre BC Mureș Tg. Mureș și BC CSU Sibiu de sâmbătă, 22 aprilie 2017, au înțeles să permită accesul în sală doar celor ce prezentau o Carte de Identitate cu domiciliul în Tg. Mureș, sibienii nefiind lăsați să intre pentru a-și susține echipa favorită. Conform Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (cap. 1, art. 1, lit. e, vi), orice cetățean român are dreptul de a lua parte, în condiții de egalitate, la activități culturale și sportive. Cerem pe această cale sancționarea BC Mureș Tg. Mureș conform prevederilor legale.
  • Federației Române de Baschet căreia i se cere efectuarea unui control asupra organizării meciului în cauză şi, de asemenea, aplicarea pctelor 1.4.3 și 1.20 din cadrul Regulamentului general de organizare al competițiilor de baschet, secțiunea Sancțiuni, respectiv sancționarea Clubului din Tg. Mureş cu amendă 100 EUR și suspendare pentru 2 (două) până la 5 (cinci) etape pentru acte de violență, respectiv aplicarea unei amenzi între 1000 EUR până la 2000 EUR și/sau suspendare 6-12 luni a oficialului clubului BC Mureș Tg. Mureș ce a agresat verbal (trivialităţi, înjurături) spectatorii adversari. Conform aceluiași Regulament, aceste fapte trebuie în mod obligatoriu să fie aduse la cunoștința Comisiei Naţionale împotriva violenţei în sport, de către FRB.
  • Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor privind nerespectarea programului de funcționare a casieriilor din incinta Sălii Polivalente din Tg. Mureș. Deşi la caserie se anunţa printr-un afiş că se vor vinde bilete începând cu orele 19:00, aceasta nu a mai fost deschisă urmând ca la 19:30 fanii sibieni să fie anunţaţi că nu se mai găsesc deloc bilete.

De asemenea, se cere sancționarea clubului organizator cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform Art. 26, lit. 1, pctul. b din legea nr. 4/2008 actualizată. Această sancțiune este prevăzută pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute la cap. II, Art. 10, pctul 2, lit. L – Pentru efectuarea accesului spectatorilor în arena sportivă, organizatorul de competiţii sau jocuri sportive are obligaţia să emită documente de acces şi în situaţia în care se permite intrarea gratuită a tuturor spectatorilor sau doar a unor categorii de suporteri. Clubul organizator a permis accesul multor spectatori fără a elibera documente de acces, chiar dacă acest lucru a fost cerut în repetate rânduri de către fanii sibieni. Fanii sibieni nu au avut acces la aciziționarea de bilete.

Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș căruia i se cere sancționarea clubului organizator pentru nerespectarea Cap. I, Art. 1, lit. I din legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive. Mai exact, accesul în Sala Polivalentă a fost permis fără un control corporal preventiv şi al bagajelor în scopul prevenirii introducerii în locurile de desfășurare a competiției sau a jocului sportiv a obiectelor și materialelor interzise la deținere.

Reamintim faptul că sâmbătă, 22 aprilie 2017, unui grup de aproximativ 150 de sibieni nu le-a fost permis accesul, fără nici o explicație, în Sala Polivalentă din Târgul Mureș, pentru a asista la meciul de baschet masculine dintre BC Mureș Tg. Mureș și BC CSU Sibiu.

Organizatorul acestei competiții sportive, clubul BC Mureș Tg. Mureș, a încercat să nu permită sibienilor prezenți la Tg. Mureș să își achiziționeze bilete de acces la meci, schimbând de mai multe ori programul de funcționare al casieriilor din incinta sălii, până la momentul începerii meciului, atunci când le-a fost comunicat acestora că nu mai sunt bilete disponibile. Cu toate acestea, Sala Polivalentă avea nenumărate locuri libere și după începerea meciului de baschet. Mai mult, mureșenii au putut cumpăra bilete de acces pe baza Cărții de Identitate care să demonstreze că locuiesc în Tg. Mureș, faptă discriminatorie ce încalcă dreptul cetățenilor de a lua parte, în condiții de egalitate, la activități culturale și sportive.

Accesul sibienilor în incinta sălii a fost posibil doar în pauza mare a meciului, la insistențele jandarmilor delegați pentru a urmări buna desfășurare a meciului de baschet. Asociația suporterilor sibieni, “Al 6-lea jucător”, dorește să mulțumească pe această cale firmei de pază și Jandarmeriei prezente la fața locului, pentru profesionalismul arătat.

După aceste evenimente, reprezentanții BC CSU Sibiu au ținut să își exprime solidaritatea cu toți cei care au fost tratați într-un mod total nepotrivit la Tg. Mureș: “ne estre greu să înțelegem de ce suporterii sibieni au fost tinuți în afara arenei sportive de către organizatori, în condițiile în care, în sală erau foarte multe locuri libere. Conducerea BC CSU Sibiu consideră că acest tratamament rușinos nu face deloc cinste clubului organizator BC Mureș Tg. Mureș.“

Asociația “Al 6-lea jucător”/24.04.2017

sursă: csufans.ro

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.